5 super handige weetjes over de Subli Seniores Priores

Gepubliceerd op 28 maart 2021 om 20:06

 

 

De Seniores Priores slobber van Subli is een heel populair voer onder de paardenliefhebbers. Heel veel uitleg kan je natuurlijk op de zak terugvinden. Maar sommige handige tips kom je pas te weten door het voer te gebruiken. Aangezien we ons ondertussen toch wel ervaringsexperten kunnen noemen (we voederen de Seniores Priores al heel wat jaren aan onze eigen paarden), delen we graag onze eigen tips met jou!

1. De Seniores Priores is hét reddingsmiddel voor oude paarden

 

 

Zelf heb ik een pony die ondertussen al meer dan 35 jaar oud is. Hij heeft totaal geen tanden meer en kon dus niets meer eten. Geen muesli, geen brok, geen hooi, geen gras… Hij liet alles gewoon uit zijn mond vallen. Enkele jaren geleden werd hij enorm mager en ontdekte ik gelukkig dat de Seniores Priores een echte dikmaker is. Zelfs zonder tanden smikkelt hij de slobber gemakkelijk naar binnen en ziet hij er nog top uit!

2. Wist je dat je de Seniores Priores gerust een dag op voorhand kan klaarmaken?

 

De Seniores Priores moet minstens 4 uur weken, omdat er bietenpulp inzit.

Oei, dat is wel heel moeilijk als je moet gaan werken! Gelukkig kan het echt geen kwaad om de slobber wat langer te weken. Zet het eten gerust ’s morgens klaar om het ’s avonds te voeren en andersom: ’s avonds maak je de Priores voor de ochtend daarop klaar.

Nog 1 extra tip: als het echt heel warm is buiten, probeer de slobber dan wel een beetje koel te bewaren!

3. Ook jonge paarden zijn verzot op de Seniores Priores!

De jonge dekhengst Quality Gold krijgt de Seniores Priores om in conditie te blijven.

 

 

De Subli Seniores Priores is echt niet alleen voor oude paarden.

Ken je het? Je hebt een jong paard of een wedstrijdpaard dat net dat tikkeltje te dun is. Maar extra sportbrok geven, nee dat is geen goed idee.

De Seniores slobber kan dan een oplossing bieden: extra voer dat de maag niet belast en geen energiebommetje als resultaat.

4. De juiste portie bepalen voor je paard

Ik krijg vaak de vraag: hoeveel moet ik voederen van de Seniores Priores? Gelukkig kan je er niet veel kwaad mee doen. De Priores kan je vergelijken met ruwvoer. Wanneer de paarden genoeg hebben, laten ze het meestal staan en peuzelen ze het op een later moment op.

 Zonder jouw paard te kennen, kan ik natuurlijk niet precies zeggen hoeveel je van de slobber moet voeren. Maar ik kan je natuurlijk wel vertellen welke hoeveelheid ik aan mijn eigen paarden geef!

De oude pony uit het voorbeeld hierboven krijgt ongeveer een emmer per dag. Ik gebruik dus een halve emmer droge Seniores Priores en voeg er een halve emmer water aan toe. Dit krijgt de pony verdeeld over 3 maaltijden per dag.

Ook mijn dekhengst krijgt dit seniorenvoer in zijn voerbak ook al is hij nog maar 5 jaar oud! In het wedstrijdseizoen kan hij wel wat afvallen, zeker wanneer hij ook nog regelmatig moet dekken. Daarom geef ik hem ongeveer 3 scheppen geweekte slobber per dag.

De andere paarden krijgen het puur als extraatje en krijgen 1 schep per dag op het menu!

5. Je beslist zelf hoe nat je de Seniores Priores maakt

Het is echt super belangrijk dat je de Seniores Priores in water weekt aangezien het bietenpulp bevat. Bietenpulp is zeer droog en zal beginnen zwellen in het paardenlichaam wanneer het in contact komt met lichaamssappen.

Hoe nat je de slobber maakt, kan je eigenlijk wel zelf bepalen. Wanneer je de verhouding ½ voer en ½ water toepast (dat is dus een halve emmer Priores met een halve emmer water) krijg je een soort vaste pap. Je kan er ook voor kiezen om er echt een wat meer lopende soep van te maken. Dan vul je je emmer met 1/3 voer en 2/3 water of zelfs nog meer water.

Probeer het gerust zelf uit zolang het voer maar niet droog is!

  Ook overtuigd van de vele voordelen van de Subli Seniores Priores?

 

Reactie plaatsen

Reacties

jolanda.broekhuisen
2 jaar geleden

Ik wil graag een proefverpakking aanvragen voor mijn kwpn ruin van 27 met diastasen .

Shauni
2 jaar geleden

Beste, ik zou ook graag een proefpakket ontvangen voor mijn 28 jarige pony die net met koliek heeft gestaan.

Mvg
Shauni

Raf van Houben Paardenvoer
2 jaar geleden

Jullie zijn gecontacteerd via mail!

Baeten m
2 jaar geleden

Beste,
Heb toch nog vraagje over aantal liter water bij voegen. Ik maak avonds om 21 u 1 kg subli met 3l water. Voor volgende dag 10 u. Dan is het meer een koek. Moet ik daar nog water bijdoen tot het lopend is. Mijn 2 de vraag soms als ik te laat bent met het maken van subli durf ik warm water nemen en laat ik het 3 u weken ipv 4 u kan dit kwaad warm water en 3 u. Kan Gebeuren ??? Vraag 3 , Is er subli zonder suiker. Sinds ik dit 3 tal maanden geef is hij 2 maanden terug aan schuren. Off kan het grasmix of luzerne zijn.

De Gieter Wendy
2 jaar geleden

Beste,

Is er een proefpakket van de senior priores beschikbaar, k heb een paardje van 33jaar, die moeilijkheden krijgt met kauwen en toch wel serieus afgevallen is. Alvast bedankt!

gaby blockx
2 jaar geleden

Hallo,
ik heb een oude pony van 30 en een volbloedje van 25, beide zijn mager en al veel geprobeerd. Zou dit iets voor hun zijn

Wenny Bakker
een jaar geleden

Subli zelf zegt dat je 1 deel priores moet weken in drie delen water, dus 1:3. heeft wat jullie geven dan wel voldoende water opgenomen?